Kata-Strófa

természeti csapások, ipari katasztrófák, ámokfutás, tömeghisztéria, áldozatok, emberek, életek

Facebook

Friss topikok

Ajánlott linkek

katasztrófák, és ami utána történik

2011.12.17. 22:31 egykata

440 halott - eddig

Hatalmas vihar haladt át a Fülöp szigetek felett múlt éjjel, ami áradást idézett elő. Mivel az ott élő emberek számára szokatlan az ilyen időjárás, a hatóságok figyelmeztetése ellenére nem készültek fel a viharra. Rengeteg ember halt meg, vagy veszítette el családtagjait.

 

Az ember biztonságos és kiszámítható világba vetett hitét az ilyen események erősen megrengetik. Ilyenkor megtapasztaljuk, mennyire védtelenek és törékenyek vagyunk. Az érintett lakosság egy része nagyon nehezen tud alkalmazkodni a radikálisan megváltozott körülményekhez, különösen akkor, ha szociálisan hátrányos csoportba tartozik.

Az nehezen alkalmazkodó emberek közül sokan meg is betegednek az események hatására. Egy katasztrófa nem csak addig hat, amíg a nyomait eltakarítják. Van, akinél egy -két év múlva jönnek elő a történtek miatt lelki problémák, amelyek aztán hosszútávon nem csak a fizikai egészségét, de a munkaképességét is befolyásolják.

Azok az emberek, akik  rugalmasan tudnak alkalmazkodni a szélsőséges helyzetekhez, könnyebben vészelik át a katasztrófa okozta veszteségeket és traumát. Az ilyen emberektől sokat tanulhatunk, és a megküzdési technikáikat akár taníthatjuk is azoknak, akiknek az életvezetésében a traumatikus élmény komoly fennakadásokat okoz.

 http://index.hu/kulfold/2011/12/17/180_halott_a_fulop-szigeteki_aradasban/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://katastrofa.blog.hu/api/trackback/id/tr933471857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása