Kata-Strófa

természeti csapások, ipari katasztrófák, ámokfutás, tömeghisztéria, áldozatok, emberek, életek

Facebook

Friss topikok

Ajánlott linkek

katasztrófák, és ami utána történik

2011.03.17. 15:15 egykata

Japán és ami megmaradt

Címkék: japán földrengés természeti katasztrófa

Napról napra aggasztóbb tudósításokat hallunk Japánból. A földrengések és a cunami mintegy 5000 áldozatot szedett, és ezek még csak becslések. Falvak, városok váltak a földdel egyenlővé, a túlélők pedig mindenüket elveszítve iskolák tornatermeiben matracokon alszanak, miközben nincsen áram, víz és fűtés. Mindeközben a sérült fukusimai atomerőmű komoly fenyegetést jelent az országnak legalább a felére, és az onnan érkező hírek sem biztatóak. Az újjáépítési munkálatokról még csak elméletben beszélhetünk, és a sok hontalanná vált ember addig isten tudja hol fog szállást találni. Figyelemre méltó a japán emberek higgadt viselkedése. Nem tör ki pánik, nem érkeznek híradások fosztogatásokról. Mindenki türelmesen vár valamire - a végére.

A veszteségek azonban túlmutatnak az emberi áldozatokon. Hosszútávon nem csak az infrastruktúrát kell újjáépíteni, hanem az elpusztult kultúrát, a közösségeket és a szokásaikat is.

Januárban Budapesten járt dr. Andrew Mohanraj, maláj pszichiáter, aki a 2005-ös Aceh-ben (Szumátra) történt cunami utáni pszichológiai rehabilitációs projekt vezetője volt. Aceh-ben a cunami 400 ezer embert tett hontalanná. Mohanraj és csapata hatékony rehabilitációs programot dolgoztak ki, melyhez hozzákezdeni csak a vészhelyzet elhárítása után van lehetőség.

Mohanraj és kollégái tapasztalatait a japán társadalomra is át lehet ültetni. Ugyanúgy fontos, bár kívülállóként furcsának tűnhet, hogy a közös éneklés, táncolás milyen közösség (újra)formáló erővel bír. A gyerekekkel való foglalkozás még ennél is égetőbb, mert ők viszik tovább ezt a traumát a jövő nemzedéknek, és nem szabad hagyni, hogy a pusztulás maradjon emlékül. Valahogyan meg kell látni a romokban az újjászületés lehetőségét.

Néhány cikk és blog bejegyzés:

http://hvg.hu/nagyitas/20110311_foldrenges_es_cunami_japanban_nagyitas

http://hvg.hu/vilag/20110311_foldrenges_japanban_percrol_percre#utm_source=hvg.hu&utm_medium=listing&utm_content=related&utm_campaign=related

http://onthespot.blog.hu/2011/03/16/saigon_vietnam?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

http://www.origo.hu/nagyvilag/20110316-japan-atomeromu-nuklearis-szivargas-robbanas-a-hatra-hagyott-doglozok-szerepe.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://katastrofa.blog.hu/api/trackback/id/tr412680190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása