Kata-Strófa

természeti csapások, ipari katasztrófák, ámokfutás, tömeghisztéria, áldozatok, emberek, életek

Facebook

Friss topikok

Ajánlott linkek

katasztrófák, és ami utána történik

2011.07.01. 12:05 egykata

Traumatizáló média

Címkék: média trauma

2001. szeptember 11 óta felszaporodtak azok a kutatások, amelyek a média szerepét vizsgálják abban, hogy a traumatikus esemény hatása hogyan jelentkezik azoknál az embereknél, akik az esemény közelében sem voltak. Korábban több kutatás is beszámolt olyan esetekről, amikor a médiában leközölt öngyilkosság öngyilkossági hullámot indított be. Sokat foglalkoztak, főleg az Egyesült Államokban, az iskolai ámokfutók felszaporodásának kérdésével, aminek a hátterében szintén kimutatható volt a média modellközvetítő hatása. A repülőgép szerencsétlenségek időpontjához közel szintén kirajzolódott a halálesetek felszaporodása. Összességében véve kimutatható, hogy egy nagyobb kaliberű traumatikus esemény médiában való megjelenítése akár a poszttraumás stressz tüneteit is előidézheti a hírek fogyasztóiban. Hozzá kell tenni, hogy a kutatásokban általában 8% alatti értékeket mértek a tünetek megjelenésében a vizsgált népességben.

Mégis az ilyen esetek felhívják a figyelmet arra, hogy a média milyen erős modellközvetítő hatással bír. Főleg serdülőkorban tűnik ragályosnak a TV-ben vagy interneten keresztül megfigyelt trauma. De saját, terepen szerzett tapasztalatom is azt mutatja, hogy poszttraumás tünetek olyan embereknél is megjelenhetnek, akik csupán szemtanúi voltak a másokkal történt katasztrófának.

Ha öngyilkosságot közölnek a tévék, az esetet követően körülbelül 3 napig az öngyilkosságok száma megnövekszik. A média felelőssége abban áll, hogy a híreket nem közli kritikátlan módon, hanem olyan mederbe tereli a sztorit, ami egy átlag ember számára feldolgozható, és nem kelt félelmet a kívülálló szemlélőben.

Kép forrása: wikipedia.org

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://katastrofa.blog.hu/api/trackback/id/tr212775110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása